Το μάτι λειτουργεί όπως μια φωτογραφική μηχανή
Kεντρικό άνοιγμα / κόρη: επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο κέντρο του διαφράγματος / στο κέντρο της ίριδας.
Διάφραγμα / ίριδα: κανονίζουν το εύρος του ανοίγματος αυτού και το φως που θα περάσει μέσα.
Φακός μετακινούμενος μπρος-πίσω / φακός (και κερατοειδής): αυξομειώνοντας το πάχος του με τη βοήθεια του ακτινωτού μ., διαθλούν τις φωτεινές ακτίνες και τις εστιάζουν στο φιλμ / αμφιβληστροειδή.
Φιλμ με τις φωτοευαίσθητες χημικές ουσίες/ αμφιβληστροειδής με τους φωτοϋποδοχείς: (κωνία-ραβδία).
Εσωτερική μαύρη επίστρωση / σκουρόχρωμο χοριοειδής, μελάγχρουν επιθήλιο: απορρόφηση επιπλέοντος φωτός και αποφυγή σχηματισμού πολλαπλών ειδώλων.
Οπτική οδός
Οι εικόνες καταγράφονται και αναγνωρίζονται τελικά από το κέντρο της όρασης που βρίσκεται στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου.
Φυσιολογικός βυθός (κεντρική περιοχή)
Η περιοχή του βυθού που ονομάζεται ωχρά εξασφαλίζει την κεντρική μας όραση ενώ η περιφερικότερες περιχές του βυθού εξασφαλίζουν την περιφερική.
“Κρίσιμη περίοδος” της όρασης
Ονομάζεται η περίοδος από την γέννηση μέχρι το 7-9ο έτος της ζωής. Είναι γνωστό ότι η όραση είναι μια μαθησιακή διαδικασία. Μαθαίνουμε να βλέπουμε όπως μαθαίνουμε να μιλάμε. Επομένως οτιδήποτε εμποδίζει κατά την περίοδο αυτή την φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης και δεν αποκαλύπτεται έγκαιρα ώστε να αντιμετωπισθεί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρές και μόνιμες διαταραχές της όρασης. Και όχι μόνο της όρασης εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι όλες οι ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες (διάβασμα, κριτική σκέψη, ιδέες κλπ) διαμορφώνονται με την βοήθεια των αισθήσεων και κυρίως της όρασης που είναι ο κεντρικός πληροφοριοδότης του εγκεφάλου για ό,τι συμβαίνει γύρω του.