Εκτός από φακούς που πραγματικά απορροφούν κατά 100% την υπεριώδη ακτινοβολία (οι οποίοι πρέπει να αναγράφουν όχι μόνο την απορρόφηση και των δύο τύπων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB αλλά και σε τι ποσοστό την απορροφούν), τα παιδικά γυαλιά ηλίου συνιστούμε να έχουν και τα εξής επιπλέον χαρακτηριστικά (που αρκετά από αυτά είναι και χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και οι διορθωτικοί φακοί (δηλ. για μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό στα παιδιά):

  • Φακοί από ανθεκτικό υλικό σε δυνάμεις πρόσκρουσης: μια καλή επιλογή είναι οι πολυανθρακικοί φακοί (polycarbonate) οι οποίοι όταν χτυπηθούν δεν θρυμματίζονται αλλά αλλάζουν σχήμα – δημιουργείται εντύπωμα. Από το υλικό αυτό κατασκευάζονται και ειδικά προστατευτικά γυαλιά για παιδικά -και όχι μόνο- μάτια, που χρησιμοποιούνται σε σπορ στα οποία η πιθανότητα ατυχημάτων και τραυματισμών είναι αυξημένη. Το υλικό αυτό είναι επίσης ελαφρύτερο από το γυαλί ή τους τυπικούς πλαστικούς φακούς για μεγαλύτερη άνεση στη χρήση.

  • Φακοί με ικανοποιητικό μέγεθος που καλύπτουν καλά τα μάτια, με στενό όμως πλαίσιο σκελετού για να μην περιορίζεται το οπτικό τους πεδίο. Έτσι προστατεύονται τα μάτια του παιδιού σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αλλά ταυτόχρονα και από την σκόνη και άλλα ξένα σώματα που ο αέρας συχνά μεταφέρει.

  • Άθραυστο υλικό σκελετού: ψάξτε για γυαλιά ηλίου με εύκαμπτο σκελετό για να αποφευχθεί η θραύση και πιθανή βλάβη των ματιών ή του προσώπου, με ελαστικούς βραχίονες που να εκτείνονται πέραν των 90 μοιρών ώστε να μην μετακινούνται από τη σωστή τους θέση πάνω στο πρόσωπο των παιδιών και να είναι ανθεκτικοί ακόμα και κατά την διάρκεια αθλητικών ή άλλων δραστηριοτήτων.

  • Προσοχή στα φθηνά γυαλιά ηλίου: Πολλά φτηνά γυαλιά ηλίου για παιδιά παρέχουν εξαιρετική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν περιλαμβάνουν πολυανθρακικούς φακούς, επειδή το υλικό αυτό δεσμεύει το 100%των ακτίνων UV χωρίς την ανάγκη πρόσθετων φίλτρων ή επικαλύψεων. Μπορεί όμως να εγκυμονούν άλλους κινδύνους. Τελευταία, η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ ζήτησε την ανάκληση αρκετών σημάτων φθηνών γυαλιών ηλίου για παιδιά, που είχαν επιφανειακή βαφή που περιέχει απαράδεκτα επίπεδα μολύβδου. Επίσης το υλικό των σκελετών αλλά και των φακών των φτηνών γυαλιών ηλίου για παιδιά- και όχι μόνο- συχνά δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο το υλικό των ποιοτικών γυαλιών ηλίου, γεγονός που τα καθιστά πολύ επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος.

  • Ανοιχτόχρωμοι φακοί: είναι μύθος ότι οι σκούροι φακοί προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Εάν δε, οι σκούροι φακοί δεν απορροφούν κατά 100% την υπεριώδη ακτινοβολία, προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στα μάτια αφού η σκίαση που δημιουργούν προκαλεί διαστολή της κόρης των ματιών και είσοδο περισσότερων επιβλαβών ακτίνων στις εσωτερικότερες δομές τους. Τα τελευταία χρόνια στην εσωτερική πλευρά των βραχιόνων των γυαλιών ηλίου, αναγράφεται υποχρεωτικά ένα νούμερο από 0 έως και 4 που αντιστοιχεί στις 4 κατηγορίες διαφάνειας των φακών ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος για τις οποίες ο φακός έχει κατασκευασθεί(1:ανοιχτόχρωµα, 2:ανοιχτά, 3:σκούρα µε απορροφητικότητα ~ 80%- η πλειοψηφία των γυαλιών στην αγορά και 4:πολύ σκούρα- για έντονα αθλήματα). Για τα παιδιά στην Ελλάδα συστήνουμε συνήθως τα γυαλιά κατηγορίας 2 (ή και 3, ανάλογα με τις συνθήκες που θα φορεθούν).

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι η όραση είναι η μόνη αίσθηση που αναπτύσσεται μετά την γέννηση. Πρόκειται για μια μαθησιακή διαδικασία που αρχίζει να “καλλιεργείται” από την πρώτη στιγμή που αντικρίζουμε το φως μέχρι την ηλικία περίπου των 9-10 πρώτων ετών της ζωής. Ξεκινά δε, με την σωστή μεταφορά και καταγραφή της εικόνας στο φιλμ του ματιού μας που είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας. Οποιαδήποτε επομένως παραμόρφωση της εικόνας, όπως για παράδειγμα αυτή που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σκουρόχρωμοι φακοί, ακόμα και σε παιδιά υγιή οφθαλμολογικά -πόσο μάλλον δε σε παιδιά με αμβλυωπία δηλ. “τεμπέλικο μάτι” ή άλλα προβλήματα όρασης-, είναι δυνατόν να εμποδίσει την διαδικασία της φυσιολογικής ανάπτυξης της όρασης που ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 9-10 ετών.

CategoryΆρθρα

© 2016 - vickyfollidi.gr by Think Plus

Επικοινωνία        6976637188