Η συχνά μη εντοπισμένη διαθλαστική κατάσταση των ματιών των παιδιών προ και σχολικής ηλικίας, οδηγεί πολλές φορές στην λανθασμένη εντύπωση ότι τα παιδιά αυτά έχουν μαθησιακά προβλήματα.

Ειδικά στην περίπτωση της υπερμετρωπίας επηρεάζεται εκτός των άλλων και  η ικανότητά τους να συγκεντρωθούν τις ώρες των μαθημάτων,  γεγονός που σύμφωνα με τελευταία μελέτη μειώνει και την συνολική τους επίδοση.

«Είχε ήδη καταστεί σαφές και από προηγούμενη έρευνα ότι παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας με μη διορθωμένη υπερμετρωπία έχουν μειωμένη σχολική απόδοση, αλλά και αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα ελλείμματα σε αυτά τα παιδιά και μάλιστα από πιο νωρίς », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Marjean Taylor Kulp, καθηγητής οπτομετρίας στο Οχάιο Κρατικό Πανεπιστήμιο.

Υπολογίζεται ότι 4  με 14% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν μέτρια υπερμετρωπία. Είναι παθοφυσιολογικά το ανάποδο της μυωπίας. Οι άνθρωποι με υψηλή υπερμετρωπία δεν έχουν καλή όραση κυρίως κοντά αλλά και μακριά όταν η προσαρμογή – αυτή η ισχυρή δύναμη του παιδικού ματιού – δεν μπορεί πια να αντιρροπήσει την υπερμετρωπία τους. Συχνά η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερες ενοχλήσεις ή δεν μπορούν -ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά – να  εκφράζουν αυτό που βιώνουν. Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 250 παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου  με μέτρια υπερμετρωπία και σχεδόν 250 με φυσιολογική όραση.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τις δύο ομάδες και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με υπερμετρωπία είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στην οπτική προσοχή, την οπτική αντίληψη και τις οπτικές-κινητικές δεξιότητες, όπως ο συντονισμός των ματιών-χεριών. Ακόμη και όταν διαγνωσθεί μέτρια αδυναμία προσοχής, ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος και η διόρθωση με γυαλιά δεν συνιστώνται πάντα επειδή υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν η διόρθωση της υπερμετρωπία με γυαλιά είναι κατάλληλη για αυτά τα παιδιά, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν να λάβουν χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή μελέτης ώστε να επιβεβαιωθεί χωρίς αμφισβήτηση ότι η διόρθωση της μέτριας υπερμετρωπίας ωφελεί τα μικρά αυτά παιδιά. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μέτρια υπερμετρωπία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης και γραφής, δήλωσε ο Kulp.

“Είναι σημαντικό για εμάς να τα εντοπίσουμε και ειδικά να εντοπίσουμε όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες λόγω του οπτικού τους αυτού προβλήματος”, ανέφερε σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Ελεύθερη μετάφραση: ΒΦωλλίδη Παιδοφθαλμίατρος

Πηγή: Health

 

CategoryΆρθρα

© 2016 - vickyfollidi.gr by Think Plus

Επικοινωνία        6976637188