Τα παιδιά, ακόμα και τα βρέφη, πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, που να μπορούν να μπλοκάρουν κατά 100% την ακτινοβολία UV και HEV, ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες, επειδή οι περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες (που είναι αόρατες) και κάποιες ακτίνες HEV (υψηλής ενέργειας) μπορούν να διεισδύσουν και μέσα από τα σύννεφα.

‘Έτσι κι αλλιώς κάτω από τους 6 μήνες απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο. Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά το παιδί φορά τα γυαλιά ηλίου ό,ποτε μπορεί το ίδιο να τα κρατήσει στα μάτια του. Η ηλικία αυτή είναι διαφορετική για κάθε παιδί. Βεβαίως η καλύτερη προστασία στα μικρότερα βρέφη είναι η χρήση καπέλου και στεγάστρου στο καρότσι τους. Οι ερευνητές λένε ότι το καπέλο που σκιάζει το πρόσωπο και τα μάτια, μπορεί να μειώσει την ποσότητα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία κατά το ήμισυ. Και φυσικά μην ξεχνάτε το αντηλιακό!!

Μερικά μυστικά για να φορέσουν ευκολότερα τα γυαλιά :

  • επιλέξτε χρωματιστούς, μοντέρνους σκελετούς που θα χαίρονται να τους φοράνε και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους το σκελετό που τους αρέσει

  • αποφύγετε να είναι πολύ σφιχτά και να ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του γιατί θα ενοχλούν το παιδί σας και δε θα θέλει να τα φορέσει

  • σε παιδιά <3 ετών συχνά τα γυαλιά γλιστρούν προς τα κάτω διότι η βάση της μύτης είναι πλατιά λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του ρινικού οστού και έτσι δεν προσφέρει επαρκές στήριγμα στον σκελετό των γυαλιών. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική σέλα από σιλικόνη στο σημείο του σκελετού που κανονικά θα ακουμπούσε στην ράχη της μύτης ή και στην θέση που οι βραχίονες του σκελετού στηρίζονται πίσω από τα αυτιά.

Τα παιδικά γυαλιά ηλίου πρέπει όμως και να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να μην μην παραμορφώνουν τα είδωλα και να μην αλλοιώνουν τα χρώματα που φθάνουν στον αναπτυσσόμενο παιδικό αμφιβληστροειδή. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζονται πριν την επιλογή γυαλιών ηλίου για τα παιδιά μας (διαβάστε στο άρθρο ” Πώς επιλέγω σωστά γυαλιά ηλίου για το παιδί μου”). Αυτό διασφαλίζεται μόνο σε καταστήματα οπτικών που πωλούν γυαλιά ηλίου τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.

CategoryΆρθρα

© 2016 - vickyfollidi.gr by Think Plus

Επικοινωνία        6976637188